Sarsıntının yaraları eğitimle sarılıyor 

Gündem Mar 29, 2023 Yorum Yok

OZAN ÖMER KADÜKER – Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan sarsıntıların akabinde Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimle ilgili bir dizi kararı hayata geçirdi. MEB’in 6 Şubat’tan itibaren adım adım uyguladığı kararlar şöyle:

71 vilayette okul öncesinden liseye kadar tüm eğitim kademelerinde okullar 20 Şubat’ta açıldı. Yaklaşık 15 milyon 242 bin öğrenci eğitime başladı.

10 vilayet şartlarına nazaran eğitim açısından 3 kategoriye ayrıldı. Birinci kategoride yer alan Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 1 milyon 236 bin 929 öğrenci 1 Mart’ta; ikinci kategorideki Adana, Gaziantep ve Osmaniye’de de 1 milyon 258 bin 719 öğrenci, 13 Mart’ta eğitime başladı. Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’ın yer aldığı üçüncü kategoride ise okullar, ilçe bazlı açıldı. Malatya’da Arapgir, Arguvan, Kale, Pütürge, Doğanyol, Yazıhan, Darende, Hekimhan’da; Adıyaman’da Kahta, Gerger, Sincik, Samsat, Çelikhan’da; Kahramanmaraş’ta Andırın, Ekinözü’nde; Hatay’da Yayladağı, Altınözü, Erzin, Reyhanlı, Payas, Dörtyol ve Arsuz’da ders zili evvelki gün çaldı.

10 vilayette ve Elazığ’daki öğrenciler ile bu vilayetlerden öteki vilayetlere nakil olanlardan, ikinci periyot tüm sınıf ve kademelerde devam koşulu aranmaması kararı alındı.

Çadır, konteyner, yurt gibi konaklama alanları taşımalı eğitime dahil edildi.

Psikososyal takviye verildi

Deprem bölgesinde tüm öğretmenlerin okullar kapalı olduğunda da ek ders fiyatlarını almaları sağlandı. Tekrar fiyat karşılığı derse giren öğretmenler ve usta öğreticilerin zelzele nedeniyle eğitime orta verilen günlerde de ders fiyatlarını alabilmeleri sağlandı.

10 vilayette eşi yahut çocuğunu kaybeden yahut bakmakla yükümlü olduklarından sıhhat sorunu olup zelzele nedeniyle tedavisi bulunduğu vilayette mümkün olmayan öğretmen ve idari işçinin istedikleri vilayetlere norma bakmaksızın nakil yapabilmeleri sağlandı. 4 bin 390 öğretmen ve 146 idari çalışanın nakilleri yapıldı.

10 vilayette tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklar için 416 adet psikososyal dayanak, oyun ve aktiflik çadırı kuruldu. Okulöncesi, rehber öğretmenler ve ruhsal danışmanlar, 1 milyon 68 bin 605 öğrenci ve veliye takviye sağladı. Nakillerini başka vilayetlere aldıran 988 bin 675 öğrenci ve veliye de psikososyal takviye hizmeti verildi.

2 bin 26 çadır sınıfı kuruldu

10 ilde 110 hastane sınıfında tedavisi devam eden öğrencilere ve hastanedeki sağlık çalışanlarının çocuklarına eğitim desteği veriliyor.

Bölgede çadır ve konteyner merkezlerinde 2 bin 26 sınıf kuruldu. Bu kapsamda 403 anasınıfı, 293 ilkokul, 239 ortaokul, 277 lise çadır/konteyner sınıfında eğitim takviyesi veriliyor.

Özel eğitime muhtaçlığı olan öğrenciler için de 80 adet çadır/konteyner sınıf oluşturuldu.

Öğrencilere nakil hakkı tanındı

10 vilayette ailelere isterlerse öteki vilayetlerdeki okullara çocuklarını nakledebilme hakkı verildi. Bu kapsamda 252 bin 829 öğrenci nakillerini öteki vilayetlere aldırdı. Yukarıdaki haritada da görüldüğü üzere nakille gidilen vilayetler arasında 34 bin 441 öğrenciyle Ankara birinci sırada yer aldı. Nakille giden 10 bin 496 öğrenci ise kentlerine geri döndü

Özel öğretim kurumlarının kapasitesinin yüzde 3’ünü tam burslu okutma kaidesi, yüzde 10’a çıkarıldı. Böylelikle oluşan yüzde 7’lik yeni kapasitenin 10 vilayetten nakillerini öteki vilayetlere aldıran öğrenciler için kullanılması sağlandı. Bu haktan şu ana kadar 35 bin 902 öğrenci yararlandı.

10 vilayetteki ortaokul ve lise öğrencilerine istemeleri halinde nakillerini aldırdıkları vilayetlerdeki pansiyonlu okullara parasız yatılı yerleştirilme hakkı getirildi.

Deprem bölgesindeki anne yahut babası ya da vasisi vefat eden öğrenciler, bu eğitim yılı sonuna kadar burslu öğrenci kapsamına alındı.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi imtihan ile üniversite öğrencilerinin katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ikinci devir hususları imtihan kapsamından çıkartıldı.

10 vilayetteki 8. sınıf öğrencilerine 4 Haziran’daki LGS’ye istedikleri vilayette girebilme hakkı getirildi.

Sayıları 236’ya ulaştı

Çadır kentlerde çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri için Ulusal Savunma Bakanlığı ile iş birliği yapılarak Mehmetçik Okulları oluşturuldu.

Ders kitapları yine dağıtıldı

8 ve 12. sınıf öğrencilerinin tüm ders kitapları ve yardımcı kaynakları tekrar bastırıldı. 11 milyon 820 bin 918 kitap öğrencilere dağıtıldı. Ayrıca 15 milyon 521 bin 530 temel eğitim ve ortaöğretim ders kitapları yeniden basılarak dağıtıldı.

10 ilin tamamında ve diğer vilayetlere nakil yapanlar da dahil depremzede öğrencilerin tüm kırtasiye gereksinimleri karşılanıyor.

Bölgede kurulan tüm konteynerlere öğrencilerin TRT EBA’dan dersleri takip edebilmeleri için televizyon kuruldu. Şu ana kadar 15 bin televizyon konseyimi yapıldı.

Mobil Bilim Merkezi, zelzele bölgesindeki öğrencilerle buluşuyor.

10 vilayetteki Halk Eğitimi Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsü kurslarına 91 bin 609 vatandaş katıldı. Bu kurslarda 5 bin 952’si usta öğretici, başkaları MEB çalışanı olmak üzere 6 bin 944 kişi eğitici olarak görevlendirildi.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir